Overtuigingen

overtuigingen

Je weet het zeker. Je kwam voor jezelf op bij Sanne maar nu hoor je niks meer van haar. Geen app, geen telefoontje, geen enkele reactie. Zie je wel, je hebt te veel gezegd. Je had het anders moeten zeggen. Dat vervelende onderbuik gevoel wordt nu sterker terwijl deze gedachten door je heen gaan.

 

Of je er gaat iets mis op je werk. Jij had een goed idee en hebt dit ingebracht maar het pakte niet goed uit. Je collega's die twijfelden vertrouwden op je oordeel en gingen mee in jouw overtuigende pleidooi voor deze oplossing. Je hebt nu spijt van je inbreng en voelt je bezwaard naar je collega's en leidinggevende. 'Zie je wel, had ik maar niet.....'

 

Van: Poezewoepers
Van: Poezewoepers

 

 

Overtuigingen

We hebben ze allemaal. We vinden van alles van onszelf. Wie we zijn (vooral denken te zijn). Hoe een situatie zou moeten zijn. We zijn vaak steengoed in het invullen van situaties en gedachten van mensen. Maar klopt het wat we denken? Weten we zeker dat wat wij denken echt zo is? Zijn onze gedachten bevrijdend en helpend? Of belemmeren ze ons en geven ze een naar gevoel?

 

Je kunt wel denken dat Sanne je bericht niet prettig vond en daarom niet reageerde. Maar is dit daadwerkelijk de reden?

Je kunt wel denken dat jouw idee toch niet goed was en daarom niet goed uitpakte, maar was dit echt zo?

 

Hoe jij denkt over een situatie, jezelf of een ander bepaalt voor een groot deel hoe jij je voelt. We kijken naar reacties van mensen en naar resultaten als bewijs of we het 'goed' of 'niet goed' doen. Maar wie bepaalt dit? Want al had Sanne er moeite mee dat je voor jezelf opkwam was het wellicht de hoogste tijd dat je dit deed!

Jouw idee en inbreng op het werk kan anders uitpakken dan gehoopt. Maar dit maakt de inbreng niet waardeloos of verkeerd.

 

Negatieve overtuigingen

Overtuigingen kunnen je helpen om je leven op een gezonde manier vorm te geven. Wanneer jij overtuigd bent dat je iets kan en gelooft in jezelf, heb je een hogere slagingskans.

 

Stel je voor dat je als topsporter aan de start staat van de atletiekbaan. Je kunt je voorstellen dat je met een positieve mindset, meer focus en kracht hebt dan wanneer je denkt 'Oh nee, dit gaat me nooit lukken. Kan ik nog weg? Jeetje degene naast me is veel sneller.' Je verzwakt jezelf op dat moment door je eigen gedachten.

 

Maar denk eens aan verliefd zijn. Dan bekijk je de wereld door een zonnige bril en ziet alles er net wat rooskleuriger uit. Je hebt meer vertrouwen in jezelf en een positieve uitkomst van situaties. Ook de minder leuke momenten voelen minder zwaar.

 

Negatieve overtuigingen kunnen je enorm belemmeren en beïnvloeden je gedrag. Misschien stel je dingen uit, solliciteer je niet naar een andere baan, of sla je dat feestje over.

 

Dit zijn een aantal voorbeelden van negatieve overtuigingen.

 1. Ik kan het niet

 2. Ik ben niet goed genoeg

 3. Ik ben het niet waard (liefde, geluk, voorspoed)
 4. Ik ben niet slim genoeg

 5. Ik ben een mislukking
 6. Ik moet het goed doen
 7. Mensen hebben altijd kritiek op mij
 8. Ik ben onaantrekkelijk
 9. Anderen kunnen/weten het beter
 10. Ik mag niet genieten als.......
 11. Ik hoor het te doen zoals mensen van mij verwachten
 12. Als ik niet mijn best doe, verbreekt iemand de vriendschap of relatie
 13. Ik kan niet mijn geld verdienen met wat ik leuk vind om te doen
 14. Je hoort je aan te passen aan de gemeenschap
 15. Niemand ziet mij
 16. Ik heb geen mening
 17. Als goede moeder/vader/partner/medewerker, behoor ik............. te doen
 18. Als ik voor mezelf opkom dan laten mensen me in de steek
 19. Ik heb altijd pech
 20. Ik kan niet veranderen
 21. Ik ben nou eenmaal.............
 22. Liefde voor mezelf is egoïstisch
 23. Ik vind het egoïstisch om mezelf op de eerste plaats te zetten
 24. Ik val een ander ermee lastig als ik mijn gevoelens uit
 25. Ik ben anderen tot last

 

Overtuigingen kunnen diep geworteld zijn. Als je bijvoorbeeld meerdere ervaringen hebt gehad dat iets niet lukte wat je graag wilde, kan de overtuiging ontstaan 'mij lukt nooit iets' (ik kan het niet). Je hebt immers 'bewijs' voor deze gedachte. Maar zolang je deze gedachte niet onderzoekt en het in perspectief plaatst (want misschien is er wel een hele logische verklaring voor) gaat de overtuiging een vastere vorm aannemen. 

 

 

 

Oplossing

Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn om negatieve overtuigingen te veranderen. Vaak wordt gedacht dat je ze moet loslaten of doorbreken, maar ook het accepteren van een overtuiging kan rust geven.

 

Welke overtuigingen belemmeren jou in het dagelijks leven? Welke zinnen zeg je vaak tegen jezelf? Welke situaties kom je keer op keer tegen? Of ga je het liefst uit de weg? Welke zin uit de bovenstaande lijst van 25 voorbeelden roept het meest bij je op?

 

Schrijf deze op.

Er zijn heel veel manieren om vervolgens deze overtuiging te onderzoeken. Vaak wordt gewerkt met een vragenlijst maar mijn voorkeur gaat uit naar de methode van Byron Katie. Het is simpel en effectief. Wanneer je de vragen op je in laat werken en gaat voelen kun je er veel informatie uit halen.

 

de vier vragen van Byron Katie

De methode bestaat uit 4 vragen.

 

1. Is het waar?

2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?

3. Hoe reageer je wanneer je deze gedachte gelooft?

4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

 

 

Voorbeeld overtuiging: 'Sanne reageert niet meer omdat ik voor mezelf opkwam.'

 

1. Is dat waar?

Ja of nee

 

2. Kun je 100% zeker weten dat dit waar is?

Als je deze vraag eerlijk vanuit je hart beantwoordt, kun je dan 100% zeker weten dat jouw overtuiging klopt? Of is het wellicht een aanname?

In dit geval zal het antwoord nee zijn. Want je weet het niet. Ze heeft er zelf niets over gezegd. Er kunnen ook andere redenen zijn.

 

3. Hoe reageer je wanneer je deze gedachte gelooft?

Bijvoorbeeld: "Ik voel me onzeker en ga twijfelen aan mezelf. Ben boos op mezelf dat ik die app gestuurd heb. Ben boos op Sanne dat zij geen reactie heeft gegeven. Nou ik laat ook niets meer van me horen."

Beschrijf zo uitgebreid en ongegeneerd mogelijk wat je voelt, denkt en hoe je handelt. Hoe eerlijker je bent naar jezelf, hoe meer inzichten je krijgt.

 

4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Stel je (al is het maar voor even) voor dat je jouw overtuiging loslaat. Sanne reageert niet en je kijkt ernaar alsof het een neutrale situaties is. Je betrekt het niet op jezelf en denkt niet na over wat de reden zou kunnen zijn dat ze niet heeft gereageerd.

Hoe zou dit voelen?

 

Bijvoorbeeld: "Ik voel nog steeds onrust als ik de gedachte loslaat. Want ergens is er een stemmetje in mijn hoofd die zegt 'ja maar....'. Maar goed. Als ik een rustig ademhaal en de gedachte loslaat voel ik wel wat veranderen. Ik voel me rustiger en minder angstig. Ook fijn dat ik er niets mee hoef. Dat het gewoon oké is. Ik voel meer vertrouwen in mezelf. Dit voelt beste wel fijn."

 

 

Oefening baart kunst

Iedereen kan deze methode toepassen (ook kinderen/jongeren). Het enige wat je nodig hebt is pen en papier! Probeer het zou ik zeggen. ♥

 

Heb je hier vragen over of hulp bij nodig? Mail of bel me dan.

 

Fijne dag,

 

Angela

www.angelasmit.nl

0599236008

 

The Work Byron Katie

Reactie schrijven

Commentaren: 0