hooggevoeligheid (HSP)

Omdat ik zelf hooggevoelig ben, weet ik als geen ander hoe moeilijk het soms is om hier een weg in te vinden. De afgelopen jaren heb ik geleerd hoe ik deze kwaliteit (want dat is het uiteindelijk) op een goede manier voor mezelf en anderen kan inzetten en voelt het als een enorme verrijking.

Wil je weten of je hooggevoelig bent? Doe dan hier de test

Wil je weten of je kind hooggevoelig is? Doe dan hier de test.


Wat is hooggevoeligheid (hoogsensitiviteit)?
Eén op de vijf mensen is hooggevoelig (hoogsensitief). Het is een eigenschap van het centrale zenuwstelsel in combinatie met de hersenen.

Hooggevoelige mensen zijn gevoeliger voor prikkels (muziek, drukte, veel mensen, lawaai, pijn), maar ook gevoeliger voor onzichtbare prikkels zoals emoties en stemmingen van zichzelf en anderen.

Veel HSP'ers (high sensitive person) ervaren dit vaak als een nadeel, een beperking omdat het 'lastig' is in het dagelijkse leven en soms door anderen als negatief wordt bestempeld.

HSP'ers zijn gevoelsmensen die graag op deze kwaliteit aangesproken worden, maar lopen vast in werk, studie, school, sociale omgeving, waar nog steeds een groot beroep wordt gedaan op de ratio en verstandelijke ontwikkeling.

Omdat veel HSP'ers de valkuil hebben dat ze erg aanpassingsgericht zijn, levert het contrast van wat ze zelf willen en wat ze denken dat er van hun gevraagd wordt de nodige spanning op. Dit brengt stress, emoties en klachten met zich mee. Onnodig om te vermelden dat zowel kinderen als volwassenen juist door deze klachten zich nog moeilijker kunnen afsluiten voor prikkels.


Hooggevoelig en nu?
Als je hooggevoelig bent is het allereerst belangrijk dat je je goed kunt afschermen en leert te ontspannen. Tijd nemen voor jezelf waar even geen (negatieve) prikkels van buitenaf binnenkomen.

Daarnaast is het belangrijk om te ontdekken hoe je goed voor jezelf zorgt en wat je daarvoor nodig hebt. Des te beter jij je voelt, des te weerbaarder (fysiek, energetisch en emotioneel) je bent.

Ook is het van belang om goed te leren voelen. Dit lijkt tegenstrijdig voor mensen die al zo gevoelig zijn. Maar vaak komen de prikkels als een als één hoop binnen en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen al deze prikkels. Dit kan ertoe leiden dat je ongemerkt soms gevoelens van een ander 'overneemt' terwijl deze niet van jezelf zijn (Bijvoorbeeld boosheid of verdriet). Wanneer je dit beter herkent, is het mogelijk om deze gevoelens te ordenen en dat geeft rust.

Wil je leren hoe je beter kunt omgaan met hooggevoeligheid? Bel me dan voor meer informatie of maak een afspraak. In mijn praktijk leer ik je aan de hand van diverse oefeningen hoe je er beter mee om kunt gaan.

download mijn gratis e-boek

 

Download gratis mijn e-boek over hooggevoeligheid (HSP) met waardevolle informatie, tips en een HSP test. Het e-boek bevat tevens een mooie meditatie voor hooggevoelige kinderen.


mindfulness voor jongeren