Heb jij ook stapels schriftjes, notitieboekjes met schrijfsels liggen?
Een van mijn grote liefdes is schrijven en ik begon mijn eerste dagboek toen ik 10 jaar was. Sindsdien ben ik niet meer gestopt.
Natuurlijk is er in de loop van de jaren veel veranderd. Ik schrijf niet meer dagelijks en ben meer gaan schrijven over bewustwording dan letterlijk beschrijven wat ik die dag heb gedaan.
Maar schrijven blijft heerlijk om te doen. Het is een zeer goede uitlaatklep, het oordeelt niet en het geeft rust en ruimte.
Je kunt op oneindig veel manieren schrijven. De één houdt van dichten, de ander schrijft wat punten op, alledaagse beslommeringen of wellicht hele verhalen.
Schrijven is creatief en zodra die energie gaat stromen verandert er iets in je hoofd. Je maakt letterlijk je hoofd leeg waardoor die maalstroom van gedachten onderbroken wordt. Creatief schrijven doe je eigenlijk niet uit je hoofd, maar uit je gevoel, uit je hart. Zodra je die verbinding maakt, stroomt er een andere energie.
1. Een veilige plek om je te uiten. Jouw journal/dagboek is een veilige plek voor jou om je te uiten. Door regelmatig te schrijven, kom je in contact met je innerlijke wereld en ontdek je aspecten van jezelf die je misschien nog niet kende.
2. Minder stress. Je schrijft letterlijk je zorgen, emoties van je af. Vooral wanneer je het later nog eens terugleest kijk je met meer afstand naar je situatie. Het geeft rust en helderheid.
3. Doelen helder krijgen en bereiken. Journaling stelt je in staat om je doelen helder te formuleren en een stappenplan te maken om ze te bereiken. Het proces van schrijven maakt je doelen concreet en vergroot de kans dat je ze daadwerkelijk realiseert.
4. Oefenen in dankbaarheid. Mensen die elke dag hun dankbaarheid uiten denken en handelen positiever. Je oefent elke dag in het benoemen en opschrijven waar je dankbaar voor bent. Juist in moeilijke periodes zorgt dit ervoor dat je een positieve(re) focus houdt.
5. Beter slapen en beter geheugen. Wanneer je 's avonds schrijft en je hoofd leegmaakt bevordert dit jouw nachtrust. En doordat jouw hoofd helderder blijft heeft dit een positief effect op het geheugen.
Schrijf wat je wil schrijven en hou je niet in. Deze journal is van jou en voor jou en niemand anders. Hier mag je klagen, zeuren, boos, verliefd, enthousiast zijn. Hoe meer jij je op papier durft te laten zien, hoe meer zelfvertrouwen het geeft.
Schrijven is doen. Ook al is het een paar minuten. De ene dag vloeit het vanzelf op papier, de andere dag heb je er absoluut geen zin in.
Een timer aanzetten (bijvoorbeeld op je mobiel) is handig. Vooral wanneer je over een bepaald onderwerp wilt schrijven. Je schrijft dan een paar minuten lang door over 1 thema. Bijvoorbeeld iets
wat gebeurd is. Of waar je teleurgesteld over bent. Alles schrijf je ongecensureerd op, achter elkaar door. Je kunt dit in zinnen of steekwoorden doen. Het is een associatieve manier van
schrijven waardoor je inzicht kunt krijgen in diepere gevoelens onder het thema. (Waar ging het nu echt om? Kwam de teleurstelling echt door wat iemand zei? Of kwam het door iets anders?
Wees lief voor jezelf! Dit lijkt wellicht overbodig om te noemen maar is het niet.
Te snel schrijven we zoals we tegen onszelf praten in ons hoofd. 'Goh wat stom van mij dat.....' 'Oh dat heb ik weer. Natuurlijk lukte dit....of .,... niet.' 'Ik zie er niet uit.' 'Niet gek dat die die date mislukte want ik ben ook zo.........'
Vul maar in. We herkennen dit allemaal. Maar het werkt NIET en juist averechts. Niemand gaat (blijvend) beter functioneren door schelden of kleineren.
Wanneer iets tegenzit, je voelt je eenzaam of je hebt het gevoel dat je iets verkeerd hebt gedaan of gezegd, wees dan lief voor jezelf zoals je ook tegen een vriend(in) of een kind zou
zijn.
Wees aardig, mild en liefdevol naar jezelf. Schrijf over iets positiefs. Over wat je leuk en mooi vindt aan jezelf.
Omhels jezelf. Of vraag om een knuffel van je partner. Ook knuffelen met je huisdier helpt!
Er komt dan oxytocine (knuffelhormoon) vrij dat stressverminderend werkt. Je voelt acuut spanning in je lichaam afvloeien en zachtheid doorstromen.
Je kunt jezelf een vraag stellen en hierover schrijven.
Bijvoorbeeld.
'Waar ben ik dankbaar voor vandaag?'
'Wat ging er goed vandaag?'
'Hoe voelt mijn lichaam op dit moment?'
'Wat is mijn behoefte op dit moment?'
'Wie of wat maakte me aan het lachen vandaag?'
Een vraag aan jezelf helpt je op weg. Je zult merken dat door het beantwoorden van een vraag je gemakkelijker verder schrijft over wat je nog meer bezighoudt.
Het is jouw dagboek en jij bepaalt wat je opschrijft. Als je wilt klagen over die ene buurman of collega, is dat helemaal goed.
Klaag, mopper, ruzie ruimhartig op papier. Maar...! Zorg ervoor dat jouw journal geen modderpoel van ellende wordt.
Gebruik alle kleuren van je gevoelspalet en onderzoek ook wat er goed gaat.
Wat er leuk is.
Waar je van droomt.
Wat je verlangens zijn.
Of waar je over fantaseert.
Dan komen er meer geluksgevoelens vrij wat gunstig is voor je hoofd en hersenen.
Neem tijd voor veranderingen! Goede dingen komen vaak langzaam en met kleine stappen. Na een tijd kijk je achterom en zie je hoe ver je al bent gekomen. Elke stap hoe klein of groot ook telt!
Wees daar trots op.