Geluksformule

De Geluksformule

 

Afgelopen jaar volgde ik de post HBO module Positieve Psychologie waarin werd gesproken over de Geluksformule. Een interessant onderwerp, want in hoeverre hebben we invloed op geluk? En wat maakt ons gelukkig?

De geluksformule (ontwikkeld door Lyubomirsky, Sheldon en Schkade) ziet er als volgt uit.

 

 

De geluksformule van Lyubomirsky, Sheldon en Schkade (2005)
De geluksformule van Lyubomirsky, Sheldon en Schkade (2005)

Omstandigheden

Zoals je misschien opvalt is dat geluk voor maar 10%  bepaald wordt door omstandigheden. Terwijl (laten we eerlijk zijn) als ons gevraagd wordt of we gelukkig zijn, we meestal juist omstandigheden benoemen: gezondheid, gezin, huis, werk, inkomen, relatie(s).

 

Voor ons gevoel zijn deze zaken van essentieel belang voor ons geluk. En ze zijn ook belangrijk. Maar toch zijn ze niet allesbepalend voor ons gevoel van welzijn/geluk.

 

We doen er vaak alles aan om de omstandigheden zo goed en optimaal mogelijk te maken. Als we die ene relatie maar hebben, of die baan, of geen pijn. Dan zijn we gelukkig. Toch is dit niet waar. Mensen die 'alles hebben' of 'alles mee hebben' zijn niet per definitie gelukkiger.

 

Intentionele activiteit

Dit bepaalt voor maar liefst 40% ons gevoel van geluk. Dit omvat alles wat we doen om gelukkiger te zijn. Waar word je blij van? Waar krijg je energie van?

 

Uit hun onderzoek bleek onderstaande aspecten een grote bijdrage kunnen leveren aan geluksgevoel:

- het hebben van een fijn sociaal netwerk, contacten onderhouden

- hulp bieden aan anderen

- positief denken

- genieten van grote en kleine dingen in het leven.

- sporten en bewegen (dagelijks of in ieder geval meerdere keren per week)

- dankbaarheid uiten

- dagelijks naar buiten gaan

- doelen/ ambities hebben

- bewust zijn van je kwaliteiten en uitdagingen het hoofd kunnen bieden

- geloven in jezelf

 

Je bent in staat om waarde toe te voegen aan je eigen leven en die van anderen. Dit verhoogt het geluksgevoel.

Iedereen heeft de behoefte om gezien te worden en waardevol te zijn. Dat je gewaardeerd wordt. Hier heb je zelf invloed op. Een vriendelijk gebaar, een leuk gesprek met iemand op straat, vrijwilligerswerk zijn maar een paar voorbeelden.

 

Aangeboren factoren

Voor iedereen gelden aangeboren factoren die ons geluksgevoel kunnen vergroten of verkleinen. Waar de een bijvoorbeeld een geboren optimist is, is voor een ander het glas altijd half leeg. Ook fysieke beperkingen/factoren hebben impact op je leven, waar je vaak zelf weinig invloed op hebt.

 

Wat hierbij kan helpen is het in kaart brengen hoe jij jouw leven ervaart. Wat zou je graag anders willen en wat is er mogelijk? Kun je accepteren wat niet te veranderen is en deze situatie zo optimaal mogelijk maken voor jou? Of blijf je verongelijkt kijken naar wat er niet (meer) kan.

 

Doordat we kijken wat er allemaal niet meer gaat en kan en zien we over het hoofd wat er allemaal nog wel is. Ons denken/hoofd is nu eenmaal erg gericht om negativiteit. Krijg maar eens 10 complimenten en 1 persoon die kritiek uit. Vaak blijft dit laatste nog heel lang hangen. Het helpt enorm om je meer bewust te worden hoe je denkt en kijkt.

 

Lijden
Louise Hay schrijft dat lijden verzet is tegen dat wat er (nu) is. Lijden houdt altijd verband met een verlangen naar iets wat er niet is of niet willen wat er wel is.

 

Het helpt om te kijken naar het lijden. Wat gaat er achter schuil? Welke emotie zit er onder het lijden verstopt (vaak heeft het met angst te maken).

 

We blijven in rondjes rennen van gedachten en emoties. Negatieve gedachten roepen negatieve gevoelens op die op hun beurt meer negatieve gedachten veroorzaken. Een neerwaartse spiraal waarmee we het lijden onderhouden. Er wordt immers niets doorbroken. 

 

Wanneer je stilstaat en accepteert wat er NU is (je hoeft er niet blij mee te zijn) verandert er iets in je hoofd en emoties. Je vecht niet langer tegen jezelf en kijkt zonder oordeel en verwachting. Op dat moment laat je ook alle oordelen over jezelf los. Dit geeft ruimte om je eigen onschuld te ervaren. Je bent goed zoals je bent, wat je situatie ook is. Die momenten van bevrijding kunnen heel helend zijn en je verder helpen. Je kunt hier in kleine stapjes mee oefenen. Begin bijvoorbeeld met een acceptatiemoment van een paar seconden. Van daaruit breid je het uit naar een minuut, een paar minuten etc.

 

Verwacht niet dat dit allemaal ineens vanzelf gaat. Het vraagt een beetje moed en oefening. Neem de tijd om het uit te proberen.

 

Jezelf van alles kwalijk nemen of jezelf afstraffen helpen totaal niet. Dit doe je waarschijnlijk al heel lang en het heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Sterker nog, het weerhoudt je vaak van heel veel moois. Acceptatie en steeds meer (zelf)liefde, bewustwording, inzichten helpen wel.

 

Lieve groet,

 

Angela

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0