you do you

"You do you!"

Het is één van mijn meest favoriete uitdrukkingen die ik Amerikanen hoor zeggen. Het is kort, bemoedigend, krachtig en zegt precies waar het over gaat. Wees jezelf, volg je eigen pad, blijf trouw aan wat voor jou juist voelt.

 

Is het gemakkelijk om authentiek te zijn?

Voor een kleine groep zal dit zo zijn. Maar de meeste mensen vinden dit lastig (waaronder ikzelf). Angst voor afwijzing, druk vanuit de omgeving om bepaalde keuzes te maken en onzekerheid kunnen het moeilijk maken om helemaal jezelf te durven laten zien zoals je bent.

 

Wel is het mogelijk om het met kleine stapjes te leren. En realiseer je dat je op sommige vlakken wellicht heel authentiek bent (bijvoorbeeld in kledingkeuze, of beroep) maar op andere vlakken juist niet (bijvoorbeeld zeggen hoe je je voelt).

 

You do you. Het heeft te maken met jezelf kennen en geloven in jezelf. In wie je bent, je waarden en normen en wat je uit je leven wilt halen. Hier is geen blauwdruk voor omdat uiteindelijk iedereen uniek is.

 

 

Tips om meer jezelf te zijn

Zoals gezegd oefen je dit in kleine stapjes.

 

1. Stop met je te verontschuldigen voor wie je bent.

Dit is het belangrijkste punt!

Je bent niet te veel, raar, onbeduidend, of wat dan ook. Je bent een uniek persoon met eigen voorkeuren, verlangens en ideeën. Dat maakt jou uniek en tot wie je bent. Verontschuldig je niet en maak je niet kleiner dan je bent. Je bent goed zoals je bent.

 

2. Kijk op welk gebied je meer jezelf wilt laten zien en/of jezelf zijn.

Zijn er toch situaties waarin je het moeilijk vindt om jezelf te zijn, kijk dan op welk vlak dit is.

Is dat bijvoorbeeld het meest in je relatie? Op je werk? In je sport? Op creatief vlak? Begin klein en specifiek. Kleinere stappen zijn behapbaar en leveren een sneller en beter resultaat op.

 

3. Bepaal een duidelijk en afgebakend doel.

Bijvoorbeeld.

'In mijn relatie geef ik mijn mening aan ongeacht of mijn partner het met me eens is.'

'Ik kleed me op feestjes zoals ik wil en waar ik me fijn bij voel.'

'Ik ga een cursus in .......... doen wat ik al zo lang wilde doen. Het maakt me niet uit wat een ander daarvan vindt.'

'Ik zeg nee op mijn werk wanneer ze vragen of ik wil overwerken in het weekend.'

'Ik omarm mijn lichaam zoals het nu is. Daar kies ik voor.'

 

4. Oefenen

Je gaat je specifieke doel nu oefenen op kleine schaal. Je kunt in een schriftje of in je mobiel aantekeningen maken hoe het gaat. Het gaat hier om het DOEN, en niet om het resultaat. Wanneer je toch 'ja' hebt gezegd op je werk terwijl je 'nee' wilde zeggen is dit niet erg. Je focus blijft op je doel en het behalen ervan gaat met vallen en opstaan. Maar....je zult zien dat het na een tijdje steeds beter gaat.

 

5. Evalueren

Je mag je doelen bijstellen, kleiner of juist groter maken. Het is aan jou. Vier je successen en wees trots op jezelf. Je doet dit voor jezelf het zal je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroten. Good for you!

 

Wil je meer hulp bij authenticiteit of zelfvertrouwen? Mail of bel me dan voor een vrijblijvende kennismaking. Ik kan je vertellen of ik iets voor je kan betekenen.

 

Fijne dag!

 

Lieve groet, Angela

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0