· 

Update je denken

update je denken

Stel je bent een computer. Een hele mooie spiksplinternieuwe met alle mogelijkheden die er op dit moment zijn. Maar...op deze computer staat nog een zeer oud besturingsprogramma. Dat zou niet fijn werken toch?

 

Mijn vraag aan jou is nu: op welk besturingsprogramma draai jij eigenlijk? Is het nog wel van deze tijd? Past het nog wel bij de mogelijkheden die je nu hebt? Want als kind heb je andere mogelijkheden dan als volwassene. Je bent ouder, sterker, wijzer geworden. Je hebt nieuwe kennis opgedaan, bent nieuwe wegen ingeslagen. Je bent niet meer degene die je toen was!

 

Onze ervaringen (en ook karakter uiteraard) bepalen hoe we naar onszelf, anderen en de wereld kijken. Heb je op jonge leeftijd vervelende ervaringen gehad? Dan beïnvloedt dit hoe jij in het leven staat en naar jezelf kijkt. Je ontwikkelt overtuigingen zoals bijvoorbeeld: 

'ik moet sterk zijn', 'ik mag mijn gevoelens niet laten zien', 'ik ben waardeloos', 'ik stel me nooit meer kwetsbaar op', 'Ik mag geen fouten maken'. 'ik heb niemand nodig', 'niemand vindt me aardig', 'ik kan het niet alleen'.

 

Een conclusie die je op jongere leeftijd trekt om met moeilijke situaties om te gaan. Maar besef wel dat deze overtuigingen zijn ontstaan op een leeftijd waarbij de hersenen nog niet volledig ontwikkeld waren. En op een leeftijd waar kinderen de neiging hebben om situaties volledig op zichzelf te betrekken. Er mist dus vaak inzicht en nuance!

 

Dus ja, het is de moeite waard om jouw besturingssysteem onder de loep te nemen en te updaten!

Anders denken is anders voelen!

 

Dus ga eens op zoek naar jouw herhalende gedachten en overtuigingen.

Welke overtuigingen zijn dit?

Op welke leeftijd zijn ze ontstaan?

Zijn ze eigenlijk wel waar?

Weet je 100% zeker dat ze waar zijn?

Kun je er andere (positieve) gedachten tegenover zetten?

 

Want wat als:

je het wel kunt, het wel lukt, je aardig gevonden wordt, er veel van je gehouden wordt,  je geholpen wordt, er ook mogelijkheden zijn voor jou?

Hoe zou dat voelen?

 

Blijf niet hangen in oude waarheden van vroeger! Wees trots op jezelf wat je allemaal hebt meegemaakt en hebt overwonnen. Je bent het allerbeste waard!

 

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je hulp nodig? Neem vrijblijvend contact met me op.

 

Ik wens je een fijne dag,

 

Angela

www.angelasmit.nl

0599236008

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0